Multă vreme după ce am plecat din Cluj n-am știut să zic care e Bulevardul Eroilor și care e Napoca. Am stat 6 ani în Cluj, să ne-nțelegem. Pentru cine știe Clujul, asta e ridicol. Toți prietenii mei știu unde începe una și unde se termină alta, doar sunt fix în buricul târgului. De la Casa de cultură a studenților până la Matei e Napoca, de la Matei la teatru e Eroilor, ce mare scofală. Dar pentru aproape 20 de ani asta a fost pentru mine o scofală foarte mare. Nu mi-era rușine să recunosc, dar preferam să-mi aleg locurile de întâlnire la sigur, preferabil Matei. Până când, într-o mult prea însorită zi de aprilie, mi-am dat seama că dezordinea asta nu-mi mai persistă în minte.
Eram lângă clopotul de la capătul spre Matei și aveam în plan să vizitez cele 3 atracții pe care niciodată nu le ratez când sunt în Cluj în mai puțin de o oră, când trebuia să mă întâlnesc cu o prietenă. Librăriile îmi erau deja așezate în minte sub eticheta “Eroilor”. În fața mea era Matei, unde o să țin minte până mor cum l-am așteptat pe un prieten juma de oră în frigul de noiembrie, puțin după ce m-am mutat în Cluj. Nu-l mai văzusem de vreo 6 ani, a meritat. La stânga era banca Libra, pe care și azi o mai confund cu o librărie. Peste tot în jurul meu, pasaje întunecoase și reci care duc spre curți răcoroase și spre măruntaiele cele mai ascunse ale anticariatelor. Dar despre anticariate și prieteni care pleacă și vin, altă dată. Azi, top 3 librării de pe Eroilor, în Cluj.
librarium book corner
Preferata mea când mă plimb pe Eroilor în Cluj e Librarium Book Corner, chiar lângă fântâna arteziană. Cum intri, e o masă cu 3 la preț de 2, dar trec repede pe lângă ea. Azi n-am vreme de răsfoit prea mult. La dreapta și stânga sunt rafturi pline ochi cu literatură de divertisment, SF, young adult și ceaiuri. Asta-mi place la Librarium, că mențin produsele non-book la minimum. Dar ce-mi place și mai mult e atmosfera de castel care te lovește când treci de biroul librarului care de altfel nici nu se uită la tine. Intri într-un coridor mic, plin cu afișe cu evenimente culturale și se deschide un șir de trepte care duc la etaj. Acolo deja ești la începutul secolului 20. 3 camere cu tavan înalt și podea lustruită pe care ți-e și milă să calci. Dar calc și admir raftul Cărtărescu-only și ediția nouă a operelor lui Gabriel Garcia Marquez de la Rao.
librăria humanitas
Pe locul 2 pentru mine e librăria Humanitas, peste drum de cinema Arta. Au renovat străzile în ultima vreme și au transformat străduța laterală pe care se afla ascunsă librăria într-o piață spațioasă unde ți-e mai mare dragul să te așezi să bei o limonadă cu lavandă și gref. Ceea ce desigur am și făcut când m-am întâlnit cu prietena de care ziceam.
Cum intri, e un șir de trepte care duc în sus și unul care duc în jos. O iau în sus și trec pe lângă un perete de cărți, după care ajung în 3 camere prin care mă plimb în cerc. În camera mare sunt mai ales best-selleruri de la Humanitas, ficțiune și non-ficțiune, dar și un raft cu literatură japoneză, care mi-a plăcut la nebunie. În camera centrală cărțile sunt așezate ordonat, pe categorii, cu un raft special dedicat literaturii române. În a treia cameră găsești nonfiction și muzică. Din nou, timp să mă uit ca lumea, nu prea. Mă duc rapid pe scările care duc în jos, pe lângă afișe cu evenimente culturale, și ajung în subsol, unde mă lovește mirosul delicios de pivniță. Sper să valorifice spațiul mai eficient în viitor, pentru că e o comoară. Au cărți și în engleză, de la Penguin Modern Classics, Oxford World Classics și Alma Classics.
librăria universității
Pe colțul Eroilor – piața nouă, e librăria căreia eu tot Universității îi zic, cum și bunică-mea îi zicea. A trecut printr-o fază Diverta, acum e în faza Librarium și brandul e fost adăugat la nume, după cum dictau timpurile. Dar tot Universității stă scris cu litere de modă veche deasupra vitrinelor.
Spațiul e împărțit în 3 camere și am fost neplăcut surprinsă să observ două schimbări. Anul trecut erau în spate încă rafturi de poezie, care între timp au dispărut și au lăsat mai mult loc produselor non-book, ceaiuri și toate cele. Au făcut niște rafturi înalte și înguste prin care nu prea ai loc să treci, și nici fotolii să te așezi să răsfoiești nu sunt. Nu că aș avea timp. Mi-a plăcut masa cu cărți SF. Cred că e singura librărie din cele 3 care oferă vizibilitate SF-ului. Și am găsit și o carte de cumpărat. “Frantumaglia” Elenei Ferrante se afla pe o masă alături de alte cărți ale autoarei, dar și ceva young adult și non-fiction.
În ziua aceea mult prea însorită zi de aprilie aveam 4 librării în cap, pe care să le vizitez în plimbarea mea de pe Eroilor în Cluj. Pe lângă cele 3 trei de mai sus mai este și librăria Universității Babeș, Librăria UBB. Dar era închisă când am vrut eu s-o vizitez. Era pusă o notă în ușă “Revin în 10 minute”. Cred că a fost destinul, pentru că strict vorbind, Librăria UBB e pe Napoca nu pe Eroilor. Știu asta acum.
your thoughts?